חיה ויוסי רונד
חיה ויוסי רונד
כשהיתה חיה בשמינית, הצטרפה לפעילות ולנסיונות ההתיישבות ליד שכם, יחד עם גרעין אלון מורה. היא הרגישה שבמעשיה היא ממשיכה את דרכם של הוריה שהיו ממקימי עין הנצי"ב. כך עלתה בעליה הראשונה ליד מחנה חורון ולבסבסטיה. תוך כדי לימודים, גם התנדבה בגוש אמונים.
באותה תקופה התגוררה ברחובות, ושמעה על הקמת עפרה ועל כך שצריכים עזרה. בשבוע השני להקמת עפרה הגיעה למשרדי גוש אמונים, ומשם יחד עם יוסי אינדור נסעו במונית ערבית לעפרה.
בעפרה פגשה את פנחס ולרשטיין ששאל אותה - לכמה זמן תיכננה להגיע? כשענתה שלשבוע, התלהב... חלק גדול מהמתנדבים נשארו ליום או יומיים ועזבו. בסופו של דבר נשארה 7 שבועות ברצף לפני היציאה הבאה הביתה. סה"כ נשארה שנתיים, כשחלק מהזמן הוכר לה למפרע כשירות לאומי.
לאחר שנתיים יצאה ללימודי הדרכת נוער בירושלים, עבדה ב"בית התלמיד", ומדי פעם הגיעה לשבתות בעפרה.
יוסי סיים את שירותו הצבאי בשנת 75, והצטרף לשני אחיו שהתגוררו בארה"ב. לאחר כשנה וחצי החליט לחזור. גם כי הרגיש שמיצה, וגם היות ורצה להיות קרוב לאימו. לאחר שבועיים בירושלים שמע על עפרה דרך הרב יוחנן פריד. הוא עלה על קו 40 והגיע לעפרה.
בתחילה עבד במפעל המתכת של משה גרוסברג. לאחר זמן נמאס לו וחזר לירושלים, אבל משה מצא אותו שם, שיכנע אותו לחזור, ואף מצא לו מקום מגורים באשקובית קטנה. אמנם השירותים היו בחוץ, והמקלחת במקווה, אבל היתה לו הפינה שלו. בשלב מסויים עבר לעבוד אצל ניסים ארז במסגריה, ואח"כ בעקבות בקשה של עירא רפפורט עבר לעבוד בבי"ס שדה, שם עבד מעל חמש שנים. התנאים בביה"ס שדה לא היו משהו. בחדרים היו מיטות קומותיים לא הכי נוחות, והוא זוכר מקרה של קבוצה שהגיעה לאירוח, שהרב שלהם שלא הסתדר עם מיטת הקומותיים החליט לעבור לישון בפעוטון. יוסי מצא אותו ישן באחד מלולי הילדים...
כשיזם עזריאל ארד את הקמת הלולים עבר יוסי לעבוד איתו, ואח"כ גם ניהל אותם.
במהלך השנים עבד גם במכוורות הדבש של פויכטונגר, ואח"כ עבד דרך המועצה בביה"ס בישוב אדם, ובעפרה.
יוסי וחיה הכירו בעפרה, התחתנו ב 77, וקבעו את ביתם בעפרה.
בתם הבכורה נולדה בט' באייר, ונקראה עפרה רות.
כשנעה אלון ז"ל הציעה לחיה לעבוד איתה בגנים, הסכימה. היא עבדה בגנים 10 שנים, ואז עברה לעבוד באולפנא, שם היא עובדת עד היום.
בכ"ו סיון תשס"ב נרצח בנם ארז בידי מחבלים, כאשר חזר לעפרה מהישיבה בה למד. ארז היה בן 18 במותו. הוא היה בחור כריזמטי ואהוב, שופע חיים ובעל חוש הומור מפותח. בשנים האחרונות הוקם לזכרו "גן ארז" בשכונה החדשה ברח' הדובדבן.
חיה ויוסי אוהבים מאוד את עפרה, את הקהילתיות והביטחון שהמקום משרה. אמנם חששו במהלך השנים שהאינטימיות שהיתה בעפרה תיעלם, ואת המעבר מהדיור הזמני לקבוע זוכרת חיה כסוג של משבר מהחשש שהאחווה והקירבה לשכנים תיעלם, אבל בשורה התחתונה הם מאושרים בישוב, ושמחים עם חבריהם, מהשכנים, ומהקרבה לאורן ועדי שגרים בישוב.
מהצילום של משפ' רונד יצאתי עם מתנה מרגשת. ספר שהוציאה המשפחה לזכרו של ר' אלכס עזריה ז"ל, אביה של חיה, ובו רעיונות לפרשות השבוע שכתב במהלך השנים לתלמידיו.
ר' אלכסנדר היה מבאי בית הכנסת בשכונה בכפר הרא"ה, והיה מהדמויות האהובות עלי. קטן קומה, קורן ושמח תמיד, וכולו אומר עדינות וענווה. אהבתי במיוחד כשהיה עולה לקרוא בתורה. מלבד הדיוק בטעמים, הפליאה אותי תמיד יכולתו לדייק ב'ע' וב'ח' למרות אשכנזיותו המובהקת...
תודה לכם משפ' רונד על שיתוף הפעולה, ועל התרומה לישוב לאורך השנים.
שתזכו להמשך שנים ארוכות וטובות בישוב, בבריאות ובשמחה.